19:00

Kiruna FF

Referat: Ohtana/Aapua FF - Kiruna FF

På Skolvallen vinner Ohtana/Aapua över Kiruna FF med 1-0 (0-0).

Matchen inleds, som väntat, med mycket kamp i det svårspelade, blöta gräset. Det är egentligen inget ordnat spel utan båda lagen försöker spela ganska rakt med mycket bollar in i straffområdet. Svårspelat och många närkamper resulterar också i många frisparkar och gula kort, och det är främst där chanserna kommer för båda lagen i den första halvleken där både OAFF och Kiruna gärna slår långt vid tillfälle och tar god tid på sig vid varenda frispark. Det är också väldigt grinigt på planen och det späs på när Daniel Mäki får en tydlig armbåge i ansiktet i en duell och han reagerar starkt mot Kevin Odongo i bortalaget via en verbal utskällning. Resultatet blir gult kort till båda, vilket kan anses vara lite märkligt då armbågen var väldigt ful och borde resulterat i ett rött kort. Halvlekens bästa chanser går till Kiruna där de prickar utsidan av stolpen med ett skott utifrån och även ett annat skott utifrån som ser ofarligt ut men seriens bästa målvakt har såpa i handskarna för en gångs skull och bollen går i en båge precis över målet. 0-0 i paus känns dock talande i en relativt chansfattig halvlek där Kiruna är närmast ett ledningsmål. Det delades dock ut fem gula kort och var väldigt heta känslor, vilket tog det mesta av spelarnas fokus.

Den andra halvleken inleds med tråkiga nyheter, att Johan Svanlöv tvingas lämna redan efter en halvlek då han fick en smäll i huvudet i den första halvleken. Spelmässigt hade dock OAFF sin bästa tid den första kvarten i andra halvlek. Först nickar Daniel Mäki tätt utanför och sedan har han ett skott från straffområdeslinjen som smiter precis utanför. I den 58:e minuten kommer utdelningen för den fina starten från OAFF; John Kalla slår en hörna och Adam Zingmark möter perfekt och nickar stenhårt via ribban in ledningsmålet – riktigt snyggt! Samtidigt som regnet faller och bengalerna tänds på VIP-läktaren börjar Kiruna ta över matchen mer och mer. OAFF sjunker tillbaka rejält och anfallen från hemmalaget de sista 30 minuterna är få och lätträknade. OAFF försvarar i princip med elva man och Kiruna satsar allt offensivt. Kiruna är nära, nära på att kvittera på slutet. Först har de ett klockrent skott i stolpen som turligt går tillbaka direkt till Felix i målet. Sedan ett skott utifrån som Felix gör en jätteräddning på och returen skjuter Kiruna, från ett ypperligt läge, utanför. OAFF slår bara långt och har svårt att få fast bollen ordentligt. De sista få minuterna lyckas OAFF hålla undan och matchen slutar 1-0.

Sett över 90 minuter hade nog oavgjort varit ett rättvist resultat. OAFF är väldigt bra i 15 minuter i inledningen av den andra halvleken och det räcker för att göra ett mål. Resterande 30 är helt och hållet Kirunas. Men bra försvarsspel samt målvaktsspel gör att tre poäng kan bärgas. Felix var väldigt bra i målet och visade än en gång hur viktig han är för laget. Plockade ner alla svåra höjdbollar när det kändes som att det var 250 personer i straffområdet, lugn och säker och stod dessutom för två matchavgörande räddningar. Backlinjen var säker där alla förtjänar höga betyg men Petteri Pellikka bidrog med lugn och vann mycket i luftrummet och detsamma kan sägas om Kotten som vänsterback.
På mittfältet var det hårt jobb och mycket duellspel, där passningsspelet blev lidande av det svåra underlaget. I ett jämnbra mittfält för kvällen var Daniel Mäki den främsta med väldigt många vunna närkamper.
Framåt var Adam viktig med sitt targetspel och han förtjänar plus för det matchvinnande målet också. Anfallarna hade generellt sett väldigt lite att jobba med men gjorde det med den äran. I Kiruna går plussen till backen Åke Tornberg, mittfältets Tobias Stridsman samt forwarden Fredrik Ahlander.

Godkänd domarinsats av Sara Wiinikka. En lite sämre första halvlek där nivån ibland var inkonsekvent och det bidrog till irritationen på planen. Det vägdes dock upp med en bättre andra halvlek.
Hörnor: 5-5, Gula kort: 5-3

Laget: Felix – Liam, Petteri, Palo, Kotten – Jocke Juntti (ut 72), Mäki, Svanlöv (ut 46), John – Adam, Borre (ut 72)

Bänk: Petri (in 46), Johannes P (in 72), Yassin (in 72), Mattias S, Johan P, Joel O, Elias Y.

/Mikael Krekula (så ni inte tror att Kotten hyllar sig själv)